7 Ekim 2009 Çarşamba

Altın Portakal için geri sayım


Antalya Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından organize edilen 46'ncı Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 10-17 Ekim tarihleri arasında yapılacak.

AKSAV'dan yapılan yazılı açıklamada, bu yılki festivalde Antalya, ulusal ve uluslararası sinema çevrelerinden seçkin konuklara ev sahipliği yapacak.

İlki 1964 yılında dönemin Belediye Başkanı Avni Tolunay öncülüğünde yapılan Antalya Film Festivali 46. yılında, Türk sinemasının emektar oyuncu ve yönetmenlerini yine Türk sinemasının ufku açık genç ve yeni sinemacılarıyla, oyuncularıyla buluşturacak.

Türkiye'nin en uzun soluklu ve prestijli festivalinin 10 Ekim'de gerçekleştirilecek açılış gecesine, sinemaya 1964 yılında Ertem Göreç'in yönettiği "Karanlıkta Uyananlar" filmiyle başlayan oyuncu Ayla Algan, 1966 ve 1967 yıllarında "En İyi Senaryo" dalında Altın Portakal kazanan oyuncu, yönetmen ve senarist Erol Keskin katılacak.

1960'lı yılların ünlü jönleri Yusuf Sezgin, Göksel Arsoy, yine 60'lı yıllarda sinema salonlarında güzellikleriyle hayranlık uyandıran Nebahat Çehre, Esen Püsküllü, 1972 yılında "Üvey Ana" filmindeki performansıyla En İyi Kadın oyuncu dalında Altın Portakal kazanan Zeynep Aksu ve Türk filmlerinin unutulmaz oyuncusu Lale Belkıs gibi Türk sinemasının ünlü yıldızları, o yılların ünlü filmlerinin görüntüleri eşliğinde sahnede yer alacaklar.

Açılışı Halit Kıvanç ve Nehir Erdoğan sunacak

Türk sinemasının ustalarını buluşturan açılış gecesinde Necip Gülses'in yönetiminde Orkestra Pera konuklara keyifli dakikalar yaşatacak. Türk müziğinin yaşayan en iyi seslerinden biri olan Melihat Gülses, Pera Orkestrası'na eşlik edecek. Saat 21.00'de başlayacak açılış gecesini Halit Kıvanç ve genç kuşak oyuncuların arasında yeteneğiyle hızla sıyrılan Nehir Erdoğan sunacak.

Başvuru ve katılımda rekor

Altın Portakal Film Festivali'nde sinema maratonu 10 Ekim Cumartesi günü ulusal yarışma filmlerinden "Usta" ile başlayacak.

Altın Portakal tarihindeki tüm zamanların en yüksek katılımının yaşandığı festivale bu yıl sinemacıların ilgisi de yoğun oldu. Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'na başvuran 43 film içinden 16'sı finale kaldı.

Nitelikli Türk filmlerinin üretimini teşvik etmeyi temel amaç edinen festival için seçilen 16 filmin 8'i ilk filmini çeken yönetmenlerin eserlerinden oluşuyor. Kısa film dalında yarışmaya başvuran 234 kısa metraj film içinden 26'sı ön eleme sonunda finalde yarışmaya hak kazandı.

Ön jüri tarafından 8 film yarışma dışı gösterim için seçildi. Jürinin "en iyi film" olarak belirlediği kısa film, Altın Portakal Heykeli ve 10 bin TL para ödülüyle ödüllendirilecek.

46. Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Belgesel Film Yarışması'na başvuran 92 belgesel film arasından 25'i yarışmaya hak kazandı. Ulusal Belgesel Film Yarışması'nda birinci gelen belgesel filme Altın Portakal heykelinin yanı sıra 15 bin TL ödül verilecek.

Büyük jüri başkanı Erden Kıral

16 filmin yarışacağı Ulusal Uzun Metraj Film bölümünde jüri başkanlığını deneyimli sinemacı Erden Kıral yapacak. Geçtiğimiz yıl "Vicdan" filmiyle Altın Portakal yarışında yer alan yönetmene aynı filmle en iyi kadın oyuncu ödülünü kazanan Nurgül Yeşilçay jüride eşlik edecek. Büyük jüride Erden Kıral ve Nurgül Yeşilçay'ın yanı sıra, İzzet Günay, Mustafa Altıoklar, Yavuz Bingöl, Mustafa Ziya Ülkenciler, Ömür Gedik, Sırrı Süreyya Önder ve Zeynep Oral yer alıyor.

Festivalde bir ilk

Altın Portakal Film Festivali 46. Yılında bir ilke de imza atıyor. Kısa ve belgesel film yarışmalarında ödül miktarlarını arttırarak genç sinemaya desteğini sunan festival, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'na 50 Bin TL tutarında "en iyi ilk film" ödülü ekledi.

"En iyi film" ödülü ise 300 Bin TL olarak belirlendi. Ayrıca Festival yönetimi, gençleri sinema sanatına özendirmek için bu yıl "gençlik jürisi" oluşturdu. Gençlik jürisi, Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinden oluşuyor. Gençlik Ödülü, uluslararası yarışma filmlerinden birine verilecek.

Ödüllü yönetmenler

Uluslararası yarışmanın jüri başkanlığını ünlü Polonyalı yönetmen Krzysztof Zanussi yapacak.

Zanussi aynı zamanda tanınmış bir fizikçi ve felsefeci. Zanussi'nin son filmi "And A Warm Heart/Kalp Hırsızı" adlı filmi festival programının özel gösterimler bölümünde yer alıyor.

Uluslararası jürinin diğer üyeleri ise, Macar sinemasının usta yönetmeni Karoly Makk, Amerikalı festival yönetmeni Stephen Ashton, yönetmen Canan Gerede ve oyuncu Pelin Batu. 17 Ekim'deki kapanış töreninde kararlarını açıklayacak olan jüri, uluslararası yarışma bölümüne seçilen 12 film arasında bir değerlendirme yaparak, en iyi film ve en iyi yönetmeni belirleyecek.

Balkanlar'dan Kafkaslar'a

Altın Portakal'ın Uluslararası Yarışma bölümünde Avrupa ve Asya sinemalarından, 2008 ve 2009 yapımı 12 film yarışacak. Yarışmanın Bulgar yönetmeni Kamen Kalev, "Eastern Plays/Şark Oyunları" ile iki kardeşin gözünden günümüz Bulgaristan'ını yorumluyor.

Bazı sahneleri İstanbul'da çekilen filmin oyuncuları arasında Saadet Işıl Aksoy ve Hatice Aslan da yer alıyor. Çekoslavakya'nın 1968'deki Sovyet işgalini konu alan iki film, Çek yapımı "English Strawberries/İngiliz Çilekleri" ve Polonya-Çek Cumhuriyeti ortak yapımı "Operation Danube/Tuna Operasyonu", 1960'lı yıllar Rusya'sında kozmonotların yetiştirildiği bir okulda geçen "Paper Soldier/Kağıttan Asker" yarışmanın geçmişe ayna tutan filmleri arasında yer alıyor.

Sırp yönetmen Goran Radovanovic'in "Ambulance/Ambulans"ı Montreal'den sonra Avrupa prömiyerini 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yapacak.

Mülteci sorununa değinen iki film, "The Other Bank/Öteki Yaka" ve "East Of Me/Benim Doğum" da "En İyi Film" ödülü için yarışacak. 59. Berlin Film Festivali'nde Gümüş Ayı ödülü alan "Katalin Varga" toplumsal baskılara direnen bir kadının öyküsünü anlatırken, Pelin Esmer'in San Sebastian Festivali'nde de yarışan "11'e 10 Kala" adlı filmi tutkulu bir koleksiyoncu olan Mithat Bey'in yaşamını konu alıyor.

Yarışmanın kurgu belgesel türündeki yapımı "Border/Sınır" Ermeni yönetmen Harutyun Khachatryan'ın imzasını taşıyor. Uluslararası yarışmada yer alan bir diğer Türk filmi de geçtiğimiz günlerde Montreal Film Festivali'ne katılan Abdullah Oğuz'un yönettiği "Sıcak". Altın Portakal'a İtalya'dan katılan "Freedom/Özgürlük" bu yıl Karlovy Vary Festivali programında da yer almıştı.

Onur ve emek ödülleri

14 Ekim'de gerçekleşecek Onur Ödülleri gecesinde ise Danimarkalı yönetmen Bille August ve Amerikalı yönetmen Bob Rafelson'a onur ödülü verilecek. Aynı gece, Vedat Türkali, Ülkü Erakalın, Sevda Ferdağ ve Yalçın Tura'ya Onur Ödülleri, Erol Günaydın'a Yıldırım Önal Anı Ödülü ve Halil Dede'ye Sinema Emek Ödülü sunulacak.

Şehr-i sinema: Antalya

Ana teması "Sinema ve müzik, film şeritleri ile 1960'lara yolculuk" olarak belirlenen 46. Altın Portakal Film Festivali, Antalyalılara 10 günlük bir sinema şöleni sunacak. Ulusal ve uluslararası yarışmaların dışında, sinema-müzik ilişkisini irdeleyen "sinemanın müziği müziğin sineması", dünyanın çeşitli yerlerindeki toplumsal çalkantıları yansıtan "Dünyanın halleri", Avrasya ülkelerinde çekilmiş önemli filmlerin yer aldığı "Avrasya sinemaları", Fransız Yeni Dalga akımının 50. Yılına saygı duruşu niteliği taşıyan "Yeni Dalga ve Sonrası" bölümleri bulunuyor.

Ustaların gözünden

Dünya sinema tarihinin önemli yönetmenlerinin 2009 yapımı son ürünlerine yer veren "ustaların gözünden" bölümü günümüz dünyasına ilişkin çarpıcı gözlemler, etkileyici öyküler içeriyor.

Bölümde, Costa Gavras'ın göçmenliğe değinen filmi "Cennet Batıda-Eden a l'Ouest" ve Angelopoulos'un dünya tarihinin önemli olaylarına farklı bir kurguyla eğilen, 2009 Altın Palmiye ödüllü "Beyaz Kurdela-White Ribbon" filmleri bulunuyor.

Ken Loach'un son filmi "Hayata Çalım At-Looking for Eric", yıldız futbolcu Eric Cantona'yı ağırlarken, Jane Campion'un "Parlak Yıldız-Bright Star"ı 1821 yılında tüberkülozdan ölen şair John Keats'ın dokunaklı aşk hikayesini konu ediniyor. Stephen Frears, 1920'li yılların başlarındaki Paris'in üst kesimlerini konu alan "Aşkım-Cheri"da ünlü aktrist Michelle Pfeiffer ile çalışıyor.

Türkiye'de "Old Boy-İhtiyar Delikanlı" ile çok sevilen yönetmen Chan-Wook Park "Kan Arzusu-Thirst" ile toplumsal göndermeler içeren modern bir vampir hikayesi anlatıyor.

46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, film gösterimlerinin yanı sıra panel ve seminerler, hazırlanan özel kitaplar, sergiler, söyleşi ve dinletilerle 10 gün boyunca Antalya'da adeta bir sinema şenliği yaşatacak.

Kısa film

Akdeniz Üniversitesi öğrencileri, 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında kısa film çekmek için yönetmen Işıl Özgentürk gözetiminde çalışmalara başladı.

Işıl Özgentürk'ün koordinatörlüğünde, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü, Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü ve Akdeniz Üniversitesi Sinema Kulübü öğrencilerinin katılımıyla kısa film atölye çalışmaları yapılıyor.

Gökyüzü temasının işlendiği senaryo atölyesinde öğrencilerin yazdığı öykülerden 10'u seçildi. Bu öykülerden birinin de kısa filminin çekilmesine karar verildi. Film çekimine Lara sahilindeki 8 no'lu plajda başlandı.

Yaklaşık 12 dakika sürecek filmde, eroin bağımlısı genç kızın son günleri ve onu ayakta tutmaya çalışan gencin mücadelesi anlatılıyor. Işıl Özgentürk, öz güvenlerini korumaları için öğrencilerine çekim aşamasında müdahale etmediğini belirterek, "Bir iş bu kadar yorucu ama bir o kadar da öğretici, dinlendirici ve heyecan verici olabilir" dedi.

Atölye çalışmasının Antalya'da yapılmasının kendisi için ayrı anlam taşıdığını ifade eden Özgentürk, şunları kaydetti:

"Bir haftadır sanki dünyada yaşamıyorum. Sanki birileri beni, güneşin okşarcasına ısıttığı, binbir çiçeğin, binbir ağacın parkları, yolları cömertçe işgal ettiği, insanların hiç telaşsız işlerine gidip geldiği, kıyıların denizle barışık yaşadığı bir başka galaksiye ışınladı. Zamanın keyifle geçtiği bu galakside bir öğretmenim ben. İtiraf etmeliyim, aslında öğrenciyim. Yepyeni hikayeler öğreniyorum, yepyeni yaşamlara tanıklık ediyorum. En önemlisi kızımdan daha küçük öğrencilerimle gençleşiyorum."